marți, 10 decembrie 2013

Eroilor, Ismail




















Distrus în 1970 de ocupanţii sovietici.
2008 http://www.panoramio.com/user/1012255
2009 http://www.liveinternet.ru/users/bonnie-parker











Porțile monumentale în cimitir păstrate până astăzi
Buletinul Episcopiei Cetăţii Albe - Ismail, Iulie 1930, Nr. 7, Ismail
Monumentul Eroilor din Cimitirul de onoare "Regele Ferdinand", oraşul Ismail.
       Ridicat în memoria Eroilor de la 1877-1878 şi 1916-1919.
     A fost amenajat de către Societatea „Cultul Eroilor“ şi inaugurat la data de 29 mai 1930. În centrul cimitirului a fost construit un monument-criptă, în care au fost aşezaţi 511 eroi neidentificaţi.
     Monumentul ridicat în mijlocul acestui pios cimitir este o lucrare de artă desăvârşită. El a fost executat de firma Felice Ruta din Tulcea, după indicaţiile d-lui căpitan I. Stănescu şeful biroului construcţiilor Domeniilor militare din Divizia XII, care a executat şi chipul marilor voivozi şi regi Ştefan cel Mare, Carol I şi Ferdinand I. Aceste chipuri săpate în bronz împodobesc trei din patru feţe ale uriaşului obelisc. În faţă este o cruce bizantină adusă de la Bucureşti. De dedesubt se află cripta şi capela. În interior s-au aşezat oseminte. De altfel şi cimitirul e plin de morminte. Soclul monumentului este făcut din granit dăruit de Comisia Europeană a Dunării. O placă de marmoră aminteşte sacrificiul eroilor neamului. Pe obelisc e desenată o cască cu săbii, înconjurată de ramuri, iar în vârf vulturul legendar cu crucea în cioc şi aripele desfăcute ocrotitor peste odihna celor jertfiţi. Mai la o parte se înalţă o troiţă lucrată cu măestrie.
     Serbarea zilei eroilor a coincis, la Ismail, cu dezvelirea monumentului ridicat în amintirea lor de societatea ismaileană. Din partea guvernului a participat: dr. Pan Halippa, din partea ministerului armatei, d. General Dragu, comandantul corpului III de armată, iar din partea casei regale, d. Comandor Fundăţeanu. Au mai participat: d. Şt. Holban, prefectul jud. Lăpuşna, Avdutov, senator de Cetatea Albă, Stadniţchi, şeful de cabinet al d-lui Halippa etc.
     Pe Dunăre, în faţa monumentului, au acostat monitorul „Lascăr Catargiu” şi vedeta „Căpitan Călinescu”, care au salutat dezvelirea monumentului cu salve de tun în timp ce patru avioane au virat tot timpul slujbei deasupra locului serbării. Au participat mii de cetăţeni, delegaţi din comunele basarabene, şcolile, delegaţiile de învăţători, casele naţionale şi multă lume de prin împrejurimi. Cortegiul religios a pornit de la catedrală, în ordinea stabilită de autorităţi, la ora nouă şi jumătate, în sunetele clopotelor. Străzile şi aleea Monumentului au fost pavoazate cu drapele, covoare, verdeaţă şi flori, pe un parcurs de trei km. Trei arcuri mari de triumf se ridicau în calea procesiunii. Slujba religioasă, la monument, a fost săvârşită de episcopul Justinian, înconjurat de tot clerul. Corul catedralei, sub conducerea profesorului Tomenco, s-a remarcat prin noutatea rugăciunilor şi a răspunsurilor date.
     Pe tribuna improvizată cu concursul primăriei au luat loc: d. Ministru Pan Halippa cu d. general Dragu, general adjutant I. Florescu, comandantul div. XII, general Ciubuchi Dionisie, Vernescu, inspector judecătoresc, Şt. Constantinov, prefectul judeţului, I. Bonef, primarul oraşului, d-nii Ion Tomov şi Vasile Tomov, cu d. I. Chirilov, d. col. Kreiza. Din elita oraşului în costume naţionale, I. Balanţof, I. Ivanov, I. Moldoveanu, col. Plesnilă, parlamentarii de Ismail şi Cetatea Albă, Şt. Holban etc.
Undeva în anul 1970 slavonii au distrus obeliscul monumentului, a rămas doar intrarea în criptă (astupată) și porțile monumentale în cimitir. În anul 2013 monumentul a fost reconstruit într-un mod specific pentru rusofoni, urât şi fără gust.

2 comentarii:

  1. Salutare, ionelus (am si uitat numele real de cand n-am mai vorbit). Da-mi te rog o adresa de e-mail actuala sa-ti trimit documente de arhiva despre monument

    RăspundețiȘtergere
  2. Orlanul adevâr nau fost gâsit.Au facut un nou de la beton la anul 2013, dar prea mic. Scuzať pentru limba mea.

    RăspundețiȘtergere