luni, 9 decembrie 2013

Mihai Eminescu, Cernăuţi

Inaugurarea monumentului, 7 decembrie 1930.
Revista "Realitatea ilustrată" din 18 decembrie 1930



Articol integral din ziarul "Adevărul", 9 Decembrie 1930, Bucureşti - citiţi

Alte imagini.
Monumentul vizavi de catedrala ortodoxă (partea stângă)
















Imagine oferită de domnul Şerban Caloianu
















Duminică, 7 Decembrie 1930, pe o vreme admirabilă ca de primăvară, s-a dezvelit, în parcul „Arboroasa”, din faţa Catedralei, bustul nemuritorului Eminescu. Înfăptuirea dorinţei de a-l avea acest bust, în oraşul şcolăritului lui Eminescu, i se datoreşte „Ligii culturale” secţia Cernăuţi, de subt preşedinţia domnului prof. univ. Dr. Vasile Gherasim.
O imensă mulţime de pioşi admiratori ai poetului era adunată în Catedrală, unde s-a săvârşit un parastas pentru odihna sufletului aceluia care a fost un fervent român şi un bun creştin…
Fondurile le-am adunat încet şi anevoios… Am publicat, în consecinţă, un concurs pentru ziua de 29 mai, cerând să se prezinte machete pentru un bust ce-l reprezintă pe maturul Eminescu, din timpul „Luceafărului”.
Din lucrările prezentate de opt artişti concurenţi, după o bună chibzuire, acea prezentată de artistul sculptor din Iaşi, anume domnul R. P. Hette, cu condiţia ca să mai facă unele modificări, ce i le-am indicat atunci. Bustul acesta, deci, ultima realizare a proiectului prezentat de domnul Hette, atunci, iar soclul fu executat de domnul Carol Moscaliuc, întocmai după indicaţiile date de domnul Hette.
Comisiunea artiştilor, întruniţi la Ministerul Artelor, a aprobat lucrarea cu unanimitate de voturi, astfel că inaugurarea acestui bust se face după ce au fost împlinite toate formele şi după ce comitetul nostru poate să privească, cu cea mai sinceră satisfacţie sufletească, la o operă înfăptuită…
Vasile Gherasim. Solemnitatea desvelirii bustului Mihai Eminescu la Cernăuţi. În: „Junimea Literară”, nr. 9-12, septembrie-decembrie 1930, pp. 401-410, Cernăuţi.
Înainte de ocupaţia sovietică din 1940 bustul a fost evacuat la Bucureşti şi predat Muzeului de Artă Naţională "Carol I". În prezent bustul original în bronz, executat la Iaşi de către sculptorul Richard Hette pentru Cernăuţi, se află în faţa Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" din Botoşani, România.
Bustul la Botoşani, România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu