marți, 19 noiembrie 2013

Stan Poetaş, Soroca

Luminătorul, Nr. 11, Noiembrie 1921, Chişinău
Cultura Poporului, 14 Septembrie 1924, Cluj


Statuia văzută din incinta catedralei neterminate
Vineri 25 iunie 1920, la Soroca, a fost organizată solemnitatea punerii pietrei fundamentale pentru preconizatul simbol al cinstirii generalului Erou Stan Poetaş, căzut pentru Patrie. La Solemnitatea a participat generalul Iacob Zadik, comandantul Corpului IV Armată.
Operativ misiunea conceperii şi modelării monumentului a fost încredinţată de către Comitetul de iniţiativă sculptorului George Dimitriu, care, în 1920, a modelat statuia generalului Stan Poetaş pentru Soroca, lucrare turnată în bronz, având înălţimea de 3 m., pentru a fi amplasată pe un bine proporţionat piedestalul din granit cu înălţimea de 4 m.
Virgiliu Z. Teodorescu. Simboluri ale cinstirii dedicate evocării Generalului Stan Poetaș. În: ”Luminătorul”, Mai-Iunie 2013, Chișinău.
Monumentul a fost dezvelit în ziua de 30 octombrie 1921, opera sculptorului George Dimitriu. Înainte de venirea ocupanţilor sovietici, în luna iunie 1940, a fost evacuat la Bucureşti şi repartizat Muzeului Militar. După eliberare statuia a fost readusă la Soroca și reinstalată probabil în anul 1942. Peste doi ani Basarabia a fost ocupată din nou de sovietici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu