vineri, 15 august 2014

Regele Ferdinand I, Nisporeni

Nisporeni, Rep. Moldova.
Monumentul Regelui Ferdinand I Întregitorul,
de la Nisporeni
Ziarul "Basarabia", 14 August 1943
   În bogata şi frumoasă comună Nisporeni, din judeţul Lăpuşna, din iniţiativa locuitorilor, din îndemnul prim pretorului Zaharianu, cu sprijinul d-lui locot.-colonel Teodorescu, prefect pe atunci al judeţului Lăpuşna, pe un platou, în centrul comunei, în faţa judecătoriei, pe locul unde se împopoţonase pe vremuri bustul Ţarului Alexandru II al Rusiei, a fost ridicat în bucuria entuziastă a Românilor, monumentul Marelui Rege Ferdinand I Întregitorul, simbolul veşnicii Uniri şi a recunoştinţei basarabenilor, pentru eliberarea de sub jugul rusesc.
   În zilele cernite din Iunie 1940, evreii în ura lor nebună contra a tot ce este măreţ şi frumos românesc, au dat jos monumentul Regelui, pângărindu-l.
Bustul de bronz al Regelui Ferdinand I, sculptat de Alexandru Plămădeală, a fost expus mai întâi la Chișinău, lângă statuia lui Ștefan cel Mare (ziarul ”Viața Basarabiei”, 13.10.1938, Chișinău). Monumentul fiind inaugurat la Nisporeni în ziua de 17 octombrie 1938. Chipul Regelui fusese instalat pe un soclu existent, pe care cândva era așezat bustul Țarului Alexandru al II-lea.

În anul 2016 la Nisporeni a avut loc inaugurarea unui nou monument al Regelui Ferdinand I. Soclul a fost restabil după modelul celui vechi, însă bustul a fost sculptat fără cască pe cap.

Actualizat.

2 comentarii:

  1. Bună ziua.
    Aș dori să concretizez niște detalii la subiectul dat. Rog să-mi lăsați datele dvs de contact sau să-mi scriți la adresa nisporeni1618@gmail.com
    Mulțumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bustul se restaureaza in orasul Nisporeni , la fel din banii localnicilor , poftim niste detalii si conturi daca vreti sa contribuiti .
    http://www.faptanuvorba.net/2016/05/monumentul-regelui-ferdinand-revine-la.html

    RăspundețiȘtergere