duminică, 12 mai 2019

Legionarilor cehoslovaci, Chișinău

Aici se odihnesc legionarii cehoslovaci decedați în Chișinău
în anul 1917 în drumul lor din România spre Franța


     Monumentul legionarilor cehoslovaci. Duminică, 16 mai 1926, ora 11.00, în prezența miniștrilor Cehoslovaciei, generalului Lupescu, șeful Marelui Stat Major, a garnizoanei de ofițeri, dar și în prezența reprezentanților Uniunii ofițerilor în rezervă, a delegaților Primăriei și a tuturor autorităților civile, a avut loc dezvelirea monumentului legionarilor cehoslovaci, de către ministrul Cehoslovaciei în România, urmată de defilarea trupelor prin fața monumentului.
     Ministrul cehoslovac, vorbind la dezvelirea monumentului, menționa: patria sa nu i-a uitat pe legionari și se închină cu pietate în fața mormântului celor 31 de legionari morți pe pământul ospitalier al României, în acest loc din Basarabia.
        În continuare, ministrul de război salută țara amică, Cehoslovacia, și cu respect s-a aplecat în fața acelora care s-au jertfit pentru independența patriei lor, la fel cum românii din provinciile subjugate s-au jertfit pentru întregirea idealului național. Atașatul militar al Cehoslovaciei a vorbit în română, franceză și cehoslovacă, aducând un omagiu patriei lor recunoscătoare, arătând frăția de arme care a existat întotdeauna între cehoslovaci și români, vorbind și despre faptul că acești 31 de legionari sunt sâmburele de unde s-a născut frumoasa armată de astăzi a Cehoslovaciei.
     Reprezentantul Uniunii Ofițerilor în rezervă și retragere, vicepreședintele Georgescu-Vrancea, în numele Uniunii și a președintelui Scarlat Panaitescu, a vorbit despre jertfa legionarilor, făcând un mic istoric al patriotismului lor. Tot din partea Uniunii ofițerilor în rezervă și retragere, secția Chișinău, domnul Zvlonschi a citit în cehoslovacă un omagiu adus de către ofițerimea în rezervă. De asemenea, reprezentantul legionarilor cehoslovaci, a vorbit despre suferințele lor și împrejurările în care au murit cei 31 de legionari la Chișinău, fiind în trecere spre Franța liberă, către care se îndreptau pentru a lupta.
     Spre încheiere, reprezentantul Primăriei Chișinău a luat, în mod tradițional, în primire monumentul ca o mare cinste a orașului, asumându-și obligația de a-i purta o mare cinste și deosebită grijă. Serviciul religios a fost săvârșit de preotul cehoslovac din localitate, iar defilarea trupelor prin fața monumentului [câte o companie din fiecare garnizoană] a ținut până la ora 13.00.
Iulian Rusanovschi. Chișinău - Monumentul legionarilor cehoslovaci. În cartea: ”Războiul Monumentelor”, 2018, Chișinău.
Monumentul nu s-a păstrat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu