miercuri, 11 aprilie 2018

Regele Ferdinand I, Ţepilova

Ţepilova, raionul Soroca, Rep. Moldova.
Imagine interbelică
Vechiul postament
Sursa: Guvern24
2017. Inaugurarea copiei a bustului
aşezat pe vechiul postament.
Sursa: Observatorul de Nord
Inscripţia pe postamentul interbelic:
CINSTIRE ŞI VEŞNICĂ POMENIRE
EROULUI M.S.R. FERDINANDDin iniţiativa săteanului Ilie Volcenco, în anul 1934 s-a început opera de ridicare a unui bust din bronz închinat Regelui întregitor de Ţară – Ferdinand I.

În acest sens, s-a format un comitet de iniţiativă compus din invalizii de război Ilie Volcenco (preşedinte şi casier), Ion Zamfirescu (secretar), Ion Bujor, Cosma Ciobanu şi Iacob Şerviţenco, Pavel Moraru, Ifim Herghelegiu, Chirică Moraru.

Aprobarea necesară pentru ridicarea bustului a fost obţinută în urma demersurilor efectuate de către Societatea „Cultul Eroilor”, regionala Basarabia. Satul Ţepilova Mare nu avea biserică şi aduna în total aproximativ 200 de persoane, fiind parte componentă a comunei Ocolina, aşezat la o distanţă de 5 km faţă de oraşul Soroca.

Monumentul a fost ridicat în mijlocul satului, iar costurile s-au estimat la 43.028 lei.

Bustul, ce reprezenta chipul Regelui Ferdinand, a fost aşezat pe un postament din piatră de Cosăuţi.

Fondurile necesare pentru ridicarea monumentului au fost colectate prin donaţii benevole de la locuitorii din cuprinsul judeţului Soroca. Piatra pentru postament a fost achiziţionată de la cariera din Cosăuţi, iar postamentul a fost lucrat de către sculptorul Ion Şindilă din Cosăuţi.

Inaugurarea monumentului a fost preconizată pentru data de 14 septembrie 1937.

În anul 1940, în timpul ocupaţiei ruseşti, bustul a fost ascuns de localnici. În următorul an, 1941, la revenirea administraţiei autohtone româneşti este predat autorităţilor Române şi evacuat undeva în România.

În anul 2017 la Ţepilova a fost dezvelit copia bustului Regelui Ferdinand I aşezat pe vechiul postament interbelic.

Sursa: Guvern24

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu